- Mediation, advies en coaching
Coaching
Het ontwikkelproces waarmee je je persoonlijke effectiviteit kunt vergroten.
Coaching.
Coaching is een ontwikkelproces waarmee je je persoonlijke effectiviteit kunt vergroten. Bij Verzorgd door IJSbergh gaan we samen op basis van een gelijkwaardige relatie aan de slag. Zo kunnen we bijvoorbeeld op zoek naar de vraag achter de vraag of juist naar je ‘verborgen’ kwaliteiten om deze vervolgens boven water te krijgen.
Aan de hand van vragen, eventueel in combinatie met beproefde methodieken, verkrijg je duidelijkheid in het ontstaan van jouw situatie en inzicht in de mogelijke belemmeringen en aannames. Door je bewust te worden van je gedrag, gevoelens en gedachtes leer je ze herkennen. Daarna ben je in staat nieuw gedrag te ontwikkelen waarmee je de weerstand kunt veranderen in ruimte voor persoonlijke groei.
- het oplossen of hanteerbaar maken van je problemen
- het vinden van antwoorden op je vragen
- het ontdekken en benutten van je 'verborgen' kwaliteiten
- het wegnemen van belemmeringen en weerstand
- het aanleren en ontwikkelen van kennis en vaardigheden


Werkwijze.
Tijdens een kennismakingsgesprek leggen we je uit hoe het coachen in zijn werk gaat en onderzoeken we samen of de noodzakelijke ‘klik’ aanwezig is. Wanneer dat zo blijkt te zijn, bespreken we je hulpvraag en beoordeelt de coach of jouw vraag binnen zijn bevoegdheid valt. Wanneer dit niet zo is, zal hij je namelijk doorverwijzen naar een andere vakbekwame hulpverlener.
Afhankelijk van deze beoordeling starten we het coachingstraject op, maken we een inschatting van het aantal gesprekken, plannen we de data en stellen we de coachingsovereenkomst op. In deze overeenkomst worden de hulpvraag, de data, overige afspraken, het tarief en de gedragsregels omschreven. Wanneer je akkoord bent, starten we met de individuele gesprekken die per gesprek ongeveer één tot anderhalf uur duren.
Coaching is een intensief, maar relatief kortdurend traject. Na afloop van iedere ontmoeting evalueren we samen of het aantal gesprekken bijgesteld moet worden, omdat wij vinden dat dit altijd afhankelijk blijft van jouw gemaakte vorderingen en persoonlijke omstandigheden.
Autismevriendelijke coach.
Niemand vraagt om de diagnose autisme en al helemaal niet om de gevolgen van deze diagnose in het dagelijkse leven. Gevoelens van eenzaamheid en onbegrip kunnen op een gegeven moment leiden tot angst en kunnen zelfs overgaan in agressie en woede.
Mensen met autisme hebben vaak moeite om de samenhang tussen verschillende gebeurtenissen goed in beeld te krijgen, omdat door hun detailgericht denken deze gebeurtenissen vaak niet in de juiste context geplaatst worden. Het gevolg hiervan is onbegrip, overprikkeling en een groot gevoel van onveiligheid. Autisten raken hierdoor volledig het overzicht kwijt en reageren door te vechten, vluchten of verstijven. Gedrag dat door de buitenwereld wordt gezien als ongewenst. Daarbij staan ze al gauw klaar met hun oordeel, waardoor autisten zich buitengesloten kunnen gaan voelen en eenzaamheid op de loer ligt.
Verzorgd door IJSbergh is gespecialiseerd in autismevriendelijke coaching. Wij zetten ons in om mensen met autisme te ondersteunen en in staat te stellen om zelf oplossingen te vinden voor de dagelijkse gang van zaken. De speciaal door ons ontwikkelde wad-methode (wat, als, dan) zal hiervoor de leidraad zijn. Door mensen met autisme in hun kracht te zetten zullen zij beter in staat zijn om zich te ontplooien.


Buiten vecht ik voor je, binnen vecht ik tegen je.
De tekst ‘buiten vecht ik voor je, binnen vecht ik tegen je’ zal voor veel ouders of partners herkenbaar zijn. Zo ook misschien de tekst ‘bij ons gaat alles goed, wij snappen niets van al die problemen waar jullie het over hebben’. Ouders of partners ervaren niet alleen de strijd in huis, maar krijgen vaak ook nog eens te maken met het onbegrip of de onwetendheid van anderen. Anderen, die zelfs heel dicht bij kunnen staan.
Niet alleen de ouders en partners lopen hier tegenaan, vooral ook de mensen met autisme zelf stuiten continu op onbegrip en onwetendheid van anderen. Daarbij kost het ze heel veel energie om het gemis op het gebied van sociale vaardigheden te (blijven) compenseren en camoufleren. Wat zou het toch fantastisch zijn wanneer hier voor alle betrokkenen verandering in zou kunnen komen!
De wad-methode.
Je kunt de triggers die in jouw geval leiden tot verwarring leren kennen door er samen met een coach naar op zoek te gaan. Vervolgens kun je ook leren om hier controle op te krijgen. Met onze wad-methode (wat, als,dan) leer je de eerste signalen herkennen die bij jouw tot overprikkeling leiden en leer je daarvoor een wat-als-dan-plan te ontwikkelen. Wanneer je deze methode eigen hebt gemaakt, zal jouw gevoel van veiligheid toenemen en zal het aantal overprikkelingsmomenten afnemen. Door je in jouw kracht te zetten, ben je beter in staat om jouwzelf te ontplooien.
