Arbeid- en organisatie

Lees onderstaand meer over arbeid- en organisatie.

Arbeidsmediation.

De werkomgeving neemt voor veel mensen een belangrijke plek in het leven in. Naast het genereren van inkomen geeft het werk voldoening, mogelijk status en worden er vele contacten onderhouden. Een arbeidsrelatie is een van de meest intensieve relaties en een arbeidsgeschil kan veel impact hebben. Het kost bergen negatieve energie, maakt mensen minder productief en zet relaties onder druk. Geschillen in een arbeidsrelatie gaan veelal over de verstandhouding tussen de werkgever en werknemer of de verstandhouding tussen werknemers onderling. Een arbeidsconflict kan uiteindelijk zo ingrijpend worden dat mensen zich ziek (moeten) melden en voor langere tijd niet meer inzetbaar zijn.

Het tijdig inschakelen van een arbeidsmediator / vertrouwenspersoon kan vaak zo’n uitzichtloze situatie voorkomen. Een onafhankelijk en onpartijdig arbeidsmediator / vertrouwenspersoon verkent samen met partijen alle mogelijkheden om tot herstel van de onderlinge relatie te komen en begeleidt hen bij het maken van door beide partijen gedragen werkbare afspraken. Mediation kan een goed middel zijn om tot een duurzame oplossing te komen waardoor aan de onzekerheid een einde komt en de verstandhoudingen niet langer door het geschil beïnvloed worden. Door de nieuwe wetgeving zal arbeids- en organisatiemediation een nog belangrijkere rol in gaan nemen.

Arbeidsmediation kan plaatsvinden op verzoek van de werkgever als op verzoek van werknemer. Over de bemiddelingskosten worden vooraf afspraken gemaakt en in de mediationovereenkomst vastgelegd. Over het algemeen neemt een werkgever de kosten voor zijn rekening. Mogelijk kan er een beroep gedaan worden op een afgesloten rechtsbijstandverzekering waardoor een gedeelte of het gehele mediationtraject vergoed wordt.

Wanneer blijkt dat een arbeidsrelatie niet hersteld kan worden, zal de mediator samen met partijen de alternatieven doorlopen waardoor alsnog een gezamenlijk gedragen oplossing wordt bereikt. Gedacht kan hierbij worden aan outplacement, spoor 1 of spoor 2 trajecten bij re-integratie, of het op respectvolle wijze beëindigen van de arbeidsrelatie.

Bij beëindiging van een dienstverband (een ‘exit’) biedt mediation de mogelijkheid om zonder juridische strijd tot maatwerk te komen, waarbij rekening wordt gehouden met de werkelijke belangen van zowel de werknemer als van de werkgever. Tijdens de mediation kunnen bijvoorbeeld outplacement, het geven van referenties en waardering voor elkaar aan de orde komen.